Saimaannorpan uhanalaisuuden taustaa

Tiesitkö, että saimaannorpan tilanne on jo niin vakava, että se kuuluu maailman harvinaisimpien hylkeiden joukkoon? Tästä syystä onkin erittäin tärkeää panostaa saimaannorpan suojeluun. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka saimaannorppaa on pyritty auttamaan ja mikä on johtanut sen uhanalaisuuteen.

Saimaannorppa jäi eristyksiin tuhansia vuosia sitten

Saimaannorppa elää makeassa vedessä, mikä tekee siitä hylkeiden joukossa suoranaisen harvinaisuuden. Tämä erikoispiirre johtuu siitä, että noin 8 000 vuotta takaperin saimaannorpat jäivät elinalueelleen eristyksiin, kun maa kohosi Itämeren ja Saimaan välissä ja näiden vesialueiden välillä ennen ollut yhteys lopulta katkesi. Tämän johdosta saimaannorpasta kehittyi pikkuhiljaa oma alalajinsa. Se on kuitenkin vielä nykypäivänäkin läheisesti sukua Itämeressä elävälle itämerennorpalle.

Saimaannorppakanta nykypäivänä

Saimaannorppakannan arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 410 yksilöä. Puruvedeltä ja Pohjois-Saimaalta norppa ehti hetkeksi jo kadota. Onneksi se on kuitenkin viime aikoina alkanut uudelleen palata näillekin asuinalueille. Norppakannan elpymistä on tavattu myöskin Etelä-Saimaan alueella, joskin elpyminen on ollut hidasta. Tällä hetkellä eniten saimaannorppia tavataan Savonlinnan alueella. Vaikka Saimaata suojellaan nykyään monin tavoin, niin aivan erityistä suojelua tarvitsee silti Saimaan kuningas, saimaannorppa!

Suurin vihollinen on ihminen

Ihminen on saimaannorpan vihollisista ainoa. Siksi onkin suorastaan pöyristyttävää, että norpat ovat erittäin uhanalaisia. 1900-luvulla nämä upeat eläimet lähes kuolivat sukupuuttoon metsästyksen vuoksi. Tämä johtui siitä, että saimaannorppien katsottiin haittaavan kalastusta ja olevan suorastaan kalastajien vihollisia. Vuoteen 1948 saakka saimaannorpan tappamisesta maksettiin tapporahaa.

Vielä nykyäänkin monet saimaannorpat kuolevat kalanpyydyksiin, jotka ovat itse asiassa norppien suurimpia uhkia. Varsinkin norppien poikaset eli kuutit kuolevat usein katiskoihin ja verkkoihin. Kuitenkin myös täysikasvuiset norpat saattavat jäädä kiinni kalanpyydyksiin ja jopa kuolla niiden vuoksi. Onkin erityisen tärkeää käyttää kalastuksessa ainoastaan norpille turvallisia pyydyksiä.

Ilmastonmuutos on toinen norppaa uhkaava tekijä. Jotta kuutit voisivat selviytyä elämänsä alkuvaiheista, ne tarvitsevat lunta ja jäätä. Saimaannorppa nimittäin synnyttää kuutit luolaa muistuttavaan pesään, jonka se kaivaa lumikinokseen. Pesä suojaa kuutteja tuulelta, pedoilta, kylmyydeltä ja häirinnältä. Loma-asutuksen lisääntyminen, geneettiset ongelmat ja Saimaan säännöstely ovat myös aiheuttaneet vaikeuksia norppien selviytymiselle.