Saimaan tutuimmat kosket: tutustu Imatraan!

Imatra tunnetaan varmimmin koskistaan, jotka ovat jo ainakin 6000 vuotta vanhat. Kosket ovat saaneet alkunsa, kun Salpausselkäkään ei voinut enää padota Saimaan vesiä, vaan vesimassat tulvivat Salpausselän läpi. Koskilla on jo jalansijaa Euroopankin tietoisuudessa, eikä niitä turhaan mainita jopa Kalevalassa. Imatran kosket ovat vaikuttava osa Saimaan luontoa ja näyttävät vesistön voimaa raaimmillaan. Koskinäytökset keräävät joka vuosi katsojia paikallisesti sekä koko Suomen laajuisesti, eikä ole erikoista tavata ulkomaisiakin vierailijoita katselemassa valtavien vesivirtojen ryöppyämistä läpi uomiensa. Kosket ovatkin iäkkäin matkailunähtävyytemme koko Suomen laajuisesti.

Imatra kokeekin ansaitusti itsensä kansallisihmeeksi ja asiasta uutisoi Yle Uutiset artikkelissaan. Imatralla on jopa oma nettisivu “kansallisihme”, jossa kaupunki avaa salojaan matkailijoiden sekä omien asukkaidensa ymmärrettäväksi. Monia voi Suomessa vaivata vaatimattomuus, mutta Imatra panostaa oman hännän nostoon ja sanottakaan, että sangen hyvä näin. Antaahan aktiivinen markkinointi muillekin mahdollisuuden kuulla Imatrasta ja käväistä ihmettelemässä sen antimia. Pieni ja pippurinen, reippaasti alle 30 tuhannen asukkaan kaupunki onkin löytänyt paikkansa matkailijoiden sydämiin ja osannut valjastaa luonnon upeat puitteet vastaamaan nykyaikaisiinkin tarpeisiin.

Imatraa kuvaakin hyvin sen kyky uusiutua ja luoda kestäviä perinteitä jatkuvasti muuntuvilla twisteillä. Uusinta uutta edustaa Suomen tuoreimpiin kuuluva teatteri. Tai miltä kuulostaisi jääveistoksin tuotettu konsertti Soundome, joka kasataan aidosta Vuoksen jäästä joka talvi igluun? Moni lumilinna kalpenee tähän verraten ja kokemus on varmasti tottuneellekin matkustajalle henkeäsalpaavan hyinen eksoottisuudessaan. Lisäksi Imatralla järjestetään vuosittain kansainvälinen teatterifestivaali ja Imatran balettikin on kansainvälisesti arvostettu. Eikä siinä kaikki, sillä kesäisin kaupungissa jyrähtää bensiinin katkuiset Imatranajot käyntiin, kun sadat moottoripyöräilijät aloittavat tunnetut katuratakisat. Vauhtia ja vaarallisia tilanteitakin tästä Saimaan kaupungista löytyy ja mikäpä sopisikaan paremmin kosken kuohujen voimille.

Majoituksesta ei Imatralla tarvitse tinkiä, sillä luonnonihmeenä pidettyjen koskien rinnalla ei kalpene suinkaan Imatran Valtionhotelli, joka jälleen vuonna 2017 valittiin Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Alle kymmenen kilometrin säteellä keskustasta on kaksi toimivaa ja luonteikasta kylpylää. Nälän yllättäessä voit valita pieniä ja pirskahtelevia paikallisia ravintoloita, kuten hauskalta kuulostavan Buttenhoffin tai helppoja ketjuravintoloita, joita kaupungista löytyy myös jokunen.

Koski on myös osa elantoa tässä kaupungissa, sillä se antaa edelleen virtaa Imatrankosken voimalalle. Liekö koskesta imeytyvän energian syy, mutta onpa Imatra myös tuonut hyvää mieltään panostanut hyvinvoivaan perhe-elämään erinäisin toimin HS Kotimaa. Imatra onkin minikokoinen. mutta suurisydäminen kulttuuri- ja luontoelämysten kaupunki yhdessä paketissa sekä asujilleen, että matkaajille. Tämä energiapakkaus lupaa mahtavia elämyksiä, luonnonihmeitä, nykyaikaa ja perinteitä, kaikkea juuri sopivasti.