Saimaan eteläisin kaupunki: lähde Lappeenrantaan!

Reilun 70 tuhannen asukkaan Lappeenranta on Saimaan järviseudun eteläisin kaupunki, jonne on helppo piipahtaa suoraa tietä pohjoisesta tai vaikka viikonlopuksi pääkaupunkiseudulta. Lappeenranta on Suomen 13. suurin kaupunki ja saanut nimikkeen “kaupunki” käyttöönsä jo 1600- luvun puolivälissä. Maantieteellisesti se on merkittävä kaupunki jo rajanaapurinsa takia, sillä Lappeenranta jakaa Venäjän kanssa jopa 70km yhteistä rajaa. Lappeenrannasta puhutaankin “Vara-Viipurina” ja sen läheiset suhteet Venäjään on edelleen näkyvissä. Yksi näkyvä elementti on huolellisesti ja antaumuksella entisöity vanha kaupunki, joka on tsaarin aikainen muisto. Vanhassa kaupungissa pääsee aistimaan siis edelleen tänä päivänä vanhan maailman tuntua. Vanhaa kaupunkia on myös pidetty tarkoituksella eläväisenä ja sen täyttää varsinkin kesäisin erilaiset paikallisia käsitöitä tarjoavat puodit sekä jopa kolme museota, jokainen omaan aihealueeseensa perehtyen. Lappeenrannassa voi siis suorastaan tuntea historian lehtien havinaa ja vain muutaman askeleen päässä sen keskustasta.

Lappeenrannan sydän sijaitsee kuitenkin sen satamassa, onhan Lappeenranta Saimaan alueen eteläisin piste. Kaupunginlahden rannan satamasta voi aloittaa jopa aidon sisämaan saaristoristeilyn. Satamia Lappeenrannassa on lähes parikymmentä, joten veneilijöiden on helppo nautiskella Saimaan tarjonnasta kaupungista käsin. Saimaan tärkein rahtisatama Mustola sijaitsee myös Lappeenrannan alueella. Maalla liikkuvia on helpotettu kulkemisen suhteen tekemällä kaupungista oikean pyöräilijän unelman. Pyöräilyreittejä on kehitetty lähes 300 kilometrin edestä ja pääseepä Lappeenrannasta pyöräilemään jopa Viipuriin asti halutessaan.

Keskustassa matkailijaa palvelevat näppärästi sijoitellut palvelut, kuten Kauppakeskus IsoKristiina, joka on koko eteläisen Karjalan suurin ostoskeskus. Kompleksiin kuuluu jopa Sokos hotel Lappee, jonne ostosten jälkeen on helppo nukahtaa. Kaikki palvelut löytyvät siis saman katon alta; on erilaisia ravintoloita, paljon puoteja ja ketjuja ostoksia ajatellen sekä laadukas elokuvateatteri, jonne on helppo piipahtaa perheen pienimpienkin kanssa vaikkapa iltapuhteiksi. Kukapa sanoisi ei, jos elokuvan voi illalla katsoa hieman suuremmalta screeniltä. Kulttuurinnälkäisille Lappeenrannasta löytyy useampikin teatteri, kesäteattereita, alueella on kuvattu tv:stä tuttu Sorjonen ja urheilun ystäville löytyy SaiPan pelejä. Lappeenrannassa riittää tapahtumia ja uutisia moneen eri lähtöön ja kaupunki panostaa mainontaan. Lisäksi vain 35km kaupungin ulkopuolella sijaitsee matkailu- ja virkistysalue Rauha, joka tarjoaa sekä luonnonrauhaa, mutta myös upeita elämysaktiviteetteja ja tapahtumia kansainvälisistä kilpailuista leppoisampaan vapaa-ajan harrastamiseen. Rauha tarjoaa mielihyvää kaikille.

Lisäksi jokaisesta karjalaisesta kaupungista löytyy luonnollisesti aina tori, jolta saa paikallisia tuotteita. Venäjän läheisyys on tietenkin vaikuttanut Lappeenrannan ruokakulttuuriin ja erikoisuutena kannattaa maistaa ainakin rinkeleitä. Ellei aivan Viipurin rinkeleistä olekaan kyse, on kuitenkin tuoreet vehnäset kokeilemisen arvoisia. Lisäksi kauppatorilta saa paikallista kalaa ja erilaisia lihapiirakoita.