Saimaan charmantti- Mikkeli hurmaa sinut

Mikkeli, Saimaan läntisellä sivulla sijaitseva Etelä-Savon keskus, on tunnettu maalaisidyllistään. Charmi, lähes etelä-eurooppalainen sellainen, on kuitenkin vähitellen hiipinyt alueella ja luonut kevyen raikkaan imagon uudelle Suomen Pariisille; pyhälle Mikkelille, joka on saanut nimensä arkkienkelin mukaan. Pyhän kaupungista tekee myös sen neljän miekan tarina; Mikkelin vaakuna muistuttaa meitä siitä, miten kaupunki toimi jokaisessa sodassa päämajakaupunkina. Charmia lisännee se, että alueella on ollutkin eurooppalaisia siirtokuntia mm. Saksasta. Maalaiskaupungissa onkin siis luonnetta enemmän, kuin silmä ensivilkaisulta näkee.

Mikkelin kehittäminen on ollut viime vuosina tapetilla alueellisti. Aiheesta on saatu kiinnostumaan myös nuoriso, hienoja esimerkkejä näkyy EU- maiden leader- yhdistysten koordinoimassa maaseudun kehittämishankkeessa joka on kansainvälistäkin tunnustusta saanut projekti. Lisäksi alueellisesti on tehty kiehtovia ja rohkeita ratkaisuja ja koko kansan korviin sekä silmiin Mikkeli on laulettu “Vain elämää”- ohjelmassa. Ohjelma on kuvattu Satulinnassa, joka on vain yksi pieni charmantti osa Mikkelin kehitystä kuvaavaa “Saimaan charmanttien” toimintaa.

Saimaan charmantit on Mikkelin ja myös Savonlinnan alueella toimiva Euroopan aluekehitysrahaston tukea nauttiva kokonaisuus, joka tuo esiin paikallisia elämyspalveluita. Elämyksiin kuuluvat pietiteetillä toteutetut paikallistuotetut menut, vanhojen kartanoiden ja historiallisten uusiokäyttöön ottaminen liiketiloina, aktiviteettipalvelut, pakettimatkailut ja suorastaan loistokkaan matkailuväylän luominen. Kyseessä on projekti, joka vastaa suunnistusrastien tekemistä maaseudun elämysmatkailijoille.

Mikkelin seudulla aiheellinen nosto tehdään tässä kirjoituksessa kahdelle erityislaatuiselle paikalle; Kenkäverolle aivan Mikkelin keskustan tuntumassa sekä Tertin kartanolle Kuopiontien varrella. Tertin kartano tarjoaa remontoituja hotellihuoneita maalaisidyllisissä aittarakennuksissa, jotka tulvivat kesällä valoa ja talvella syvää rauhaa. Kesällä pihapiirissä toimii myös lumoava puoti, jossa on tarjolla muotia, paikallistuotteita, saippuoita ja pientä naposteltavaa- kaikki pientuottajilta, osa Mikkelistä, osa maailmalta. Tunnelmaa luo puodin pitopaikka vanhassa navettarakennuksessa, jossa solisee elävä vesi ja kuuluu hiljainen musiikki. Eikä Tertin ruokaa voi verrata mihinkään, paitsi charmiltaan ehkä Ranskan maaseutuun, josta se tuntuu etsineenkin vaikutteita. Ruuat ovat luomua, yrtit omasta pihasta, leipä paikanpäällä leivottu ja ah miten suussa sulavaa on oma poutapilven kevyt Pavlova. Tertin ruokapöytä katetaan myös lounastelijoille, pitoihin ja joulun aikaan, eikä autoilijan tarvitse lähteä pysähdykseltä nälkäisenä. Autenttista toimintaa korostaa metsäkoirat, jotka tervehtivät jokaisen tulijan haukunnallaan,

Kenkäverossa tunnelma on monisyisempää; paikalla on pieni leipomo- uskokaa tai älkää, aito pieni leipomo keskellä peltoa ja viereistä hemaisevaa puutarhaa. Kenkäverokin on vanha kartanokeskus, jonka ensimmäisessä rakennuksessa sijaitsee hieman isompi ja valikoimaltaan kattavampi myymälä. Täältä voit ostaa vaikkapa paikallisia juomia ja lakritsaa, erilaisia villatuotteita ja pientä lahjatuomista. Taaempana on vaihtuva taidenäyttely ylisillä ja Kenkäveron lammelle viettävän tontin rannalla on juhlallinen pieni paviljonki, jota voi vuokrata tai jossa voi nautiskella kesällä keittoja tai jäätelöä. Lampeen voi upottaa jalat laiturilta ja oman puutarhan kukkaistuoksu huumaa matkailijan toiseen maailmaan.

Charmanttia vai mitä? Ja tässä vain pieni raapaisu, pyhitä aikaa Saimaan maaseudulle ja tule tutustumaan Mikkelin seutuun!