Saimaa esittelyssä: Savonlinna sydämessäin

Savonlinna on Saimaan sydämessä sijaitseva kaunis sisämaan kaupunki, jota asuttaa 35000 leppoista etelä-savolaista. Tunnetuin Savonlinnan kohteista lienee Olavinlinnan hyvin säilynyt linnoitus, jonka ympärille kaupunki aikoinaan rakentui. Olavinlinna juontaa juurensa 1400- luvulle. Linnaa jaotellaan kahteen osaan: länsipäässä on päälinna ja itäpäässä esilinna, joka on kooltaan vielä päälinnaa huomattavasti suurempi. Olavinlinnaa ajatellessa mielikuvissa siintää harmaat kivet ja linnantorneja, joita massiivisella linnoituksella onkin kolmin kappalein. Linna on auki ympäri vuoden ja järjestää myös erilaisia tapahtumia. Kuuluisin tapahtumista on epäilemättä Savonlinnan Oopperajuhlat, joiden juuret juontavat pitkälle vuoteen 1912. Varsinainen ooppera- trendi alkoi kuitenkin vasta vuonna 1967 ja nykyisin kävijämäärät oopperajuhlilla yltävät jopa 60 tuhanteen kävijään. Kävijämäärä siis jopa kolminkertaistaa Savonlinnan henkilöluvun hetkellisesti. Globaaliin tietoisuuteen oopperajuhlat hyppäsivät vasta 1980- luvun lopulla, jolloin ulkomaiset oopperatalot alkoivat käydä Olavinlinnassa esiintymässä. Menekki on ollut hyvä ja trendi nouseva, yhä laadukkaammat ja klassisemmat oopperatalot haluavat Savonlinnaan- samoin oopperan ystävät. Nykyään oopperajuhlille tuleekin ihmisiä ympäri maailmaa ja Saimaa on päässyt kartalle hienon perinteeksi nousseen suurtapahtumansa ansiosta. Lisäksi linna on hyötykäytössä muissa tapahtumissa, joista esimerkiksi pienempi nyrkkeilyn maailmassa pyörivä eventti Boxing Night toimitetaan televisioon saakka.

Savonlinna ei kuitenkaan ole pelkästään Oopperajuhlia ja Olavinlinnaa, vaan kaupungilla on paljon muutakin tarjottavaa. Kaupungissa on kaksi toria; kauppatori sekä matkustajasatama toreineen. Kesäkaupunkina vahvasti tunnettu Savonlinna tarjoilee paikallisia tuotteita ja kuuluisia lörtsyjään toreilla. Lörtsy on alueen perinneruokana tunnettu piirakka, jonka voi tilata makealla hillolla täytettynä tai suolaisena lihalörtsynä. Fuusiona nykyajan ja perinteiden kanssa lörtsyjä tarjoillaan myös kasvis- ja kalaversioina ja nämäkin versiot ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Kala-antimet ovatkin mainiot ja kaupungin matkustajasatamassa on parkissa kesäkaudella upeita pieniä kalaravintoloiksi muuntuvia ravintolalaivoja, joiden tarjonta on täydellisen tuoretta sekä suussasulavasti valmistettua. Savonlinnalaiset ottavat kalaruokansa vakavasti, ravintoloille on pyhitetty kauniimmat vesistömaisetmat ja ainoa haitta tuntuukin olevan lokit, jotka ovat myös löytäneet tiensä herkullisten antimien äärelle.

Matkailukohteena Savonlinna on monipuolinen. Majoitusta löytyy kesähotelleista mökkeihin ja keskustan hyvätasoiseen ketjuhotelliin. Kesällä oopperan aikaan majoitukset viedään käsistä ja kaupunki on täynnä elämää, mutta alku- ja loppukesästä turistit voivat käyskennellä väljemmissä vesissä tutkimassa Savonlinnan keskustaa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ovat täysin vesille suuntaavat palvelut, kuten risteilyt, joita lähtee säännöllisesti matkustajasatamasta eri puolille Saimaata. Aikataulut voi tarkistaa helposti turisti-infoista, joita on perinteisesti kseän ajan molemmilla toreilla.

Talvikaudella majoitusta saa edullisemmin ja Savonlinnan luminen linna on takuulla vaikuttavampi kuin yksikään lumilinna. Linna on pimeässä illassa kauniisti valaistu ja kävely sillan yli lumiseen satumaailmaan antaa aivan uusia aistielämyksiä. Saimaa virtaa linnan ympärillä pitkälle talveen valtoimenaan, joten vesistö on lähellä vuodenajasta riippumatta voimakkaana luonnon elementtinä. Lisäksi pieni kaupunki hurmaa suloisilla kahviloillaan, keskustasta lähtevillä hyvillä ulkoilumaastoillaan ja leppoisalla savolais- meiningillään. Tunnelma on hieman utuinen ja rauhoittava ja käynti pienessä teatterissa on talvisinkin elämys. Ympäri vuoden on auki myös Riihisaari, joka tarjoaa tietoa Saimaasta koko perheelle. Pakkasen puremat posket ja lasten innostus kruunaavat verkkaisen ulkoilun Riihisaareen, joka nimensä mukaisesti myös sijaitsee saarella laivojen ympäröimänä. Osa laivoista on museolaivoja, joten perheen pienimmille riittää ihmeteltävää. Löytyy kaupungista pieni kylpyläkin, Spahotel Casino. Anna sormesi Savonlinnalle, se saattaa viedä koko käden.