Mystinen Saimaan pohjoisosa: Joensuu odottaa

Joensuu on Saimaan pohjoisin suuri kaupunki, joka sijaitsee Pyhäselän ja Pielisen rannoilla. Pohjoista Karjalan seutua on kuljettu kautta aikojen ja aluetta kuvaa mystisyys, voimallisuus ja juurevuus. Ihmiset ovat nauravaisia ja tuntevat olevansa karjalaisia, osa luontoa ja omaa lajiaan. Asukkaita Joensuussa on noin 76 000 ja kaupunkikuvaa halkoo Pielisjoki. Jokea ylittää seitsemän siltaa ja Joensuuta kutsutaankin “seitsemän sillan kaupungiksi”. Sivistynytkin kaupunki on ja alueella on suuri, ulkomaistenkin opiskelijoiden suosiossa oleva yliopistokampus. Vieressä kohoaa palloiluhalli, jossa Suomen tasolla menestynyttä Joensuun Katajaa kannustetaan kotipeleissä sankoin joukoin.

Nykyään muuten populaarikulttuurin saralla Joensuu on tuttu Ilosaarirockistaan, joka valtaa heinäkuussa koko kaupungin. Rock-tapahtuma luokin henkeä alueelle, Neljä ruusua sekä Hassisen kone ovat paikkakunnan kasvatteja. Muitakin tapahtumia Joensuun alueilla järjestetään, Vaskiviikoista edelleen uittonäytökseen. Uittonäytöksissä edelleen kaupungin keskuksessa toimiva UPM:n tehdas päästä puita jokeen ja matkustajilla on mahdollisuus päästä näkemään aitoa tukkilaistoimintaa. Kulttuuria ympäri vuoden tarjoaa myös vanhojen säilyneiden puutalojen Taitokortteli erilaisine näyttelyineen ja puoteineen aivan Pielisjoen vieressä keskustassa sekä kauniit vanha teatteritalo ja museo toisella puolen toria. Kesällä kaupunkijuna kiertää keskustasta Joensuun kenties suurimmalle ja tunnetuimmalle rantaterassille Jokiasemalle, jossa voi testata karjalaista vieraanvaraisuutta tilaussaunan tai vaikkapa ohjatun Arctic Trainersin sup- lautailun merkeissä. Miksei molempia, kun kerta kastuminen on varmaa.

Kastumaan pääsee muuallakin, kuten esimerkiksi suosituilla Ruunaan koskilla tunnin matkan päästä Lieksassa. Koskilla on upeita melontareissuja, perinteisellä puuveneellä tai vauhdikkaammalla kumiveneellä. Porukkaa ei tarvitse itse kerätä matkaan, vaan lähtöjä on kesäisin tasaisin väliajoin. Reissulla voi myös nauttia maittavan erälounaan kalakukkoineen ja lohineen tai jäädä yöpymään mökkeihin matkailukeskuksen alueelle. Eikä eläminen aivan askeettista ole, sillä mökit ovat täysin varusteltuja ja kosken rantaan pääsee paljuunkin halutessaan.

Toinen Lieksan tunnettu nähtävyys on Koli. Koli on tunnetuin kansallismaisemamme, jääkauden aikainen reliikki, mystisten tuntojen maa ja voimaannuttavien metsien taikasammio, joka rauhoittaa ja sykähdyttää sielua samaan aikaan. Upeinta Kolin maisemaa pääsee katsomaan Ukko-Kolilta, jossa myös Suomea tervehdittiin Suomi 100- vuotta teeman kunniaksi Ilta Sanomat Suomi 100 mahtavalla videolla sekä tunnelmallisella mieskuoron laululla. Kiipeä Kolin huipulle ja nauti auringonlaskusta paljussa, onhan Kolin huipulla ainutlaatuinen hotelli kylpylöineen- nämä löylyt jäävät mieleen! Laskeudu Kolin uumeniin alas mäkiä, alas portaita ja kohtaa ikiaikaisten kivien voima maan uumenissa. Ui Peilisen aalloissa ja syö elämäsi parasta kuhaa Ryynäsessä, nimensä veroisessa legendaarisessa pubissa pienen kyläpahasen keskustassa. Laskettele jyrkät kalliot ja rauhoitu, kun Kolin mystiikka valtaa mielesi- nauti kuppi kuumaa paikallisten kanssa laavulla tai suuntaa rinneravintolaan kaakaolle. Hieno tapa nähdä maisemia on myös islanninhevosvaellus, kun hyväntahtoinen lauma pörröisiä pikkuhevosia etenee junan varmuudella keskellä ikiaikaisia peltoja, kaskialueita ja metsiä. Koli tarjoilee elämyksiä laidasta laitaan.

Mystinen Pohjois-Karjala humisee, vastaatko kutsuun?