Loma Saimaalla

Kukapa ei haaveilisi kesälomasta virvoittavien vetten äärellä. Jo muinaisista ajoista asti suomalaiset ovat kesäisin hakeutuneet vesistöjen äärelle, kun säät lämpenevät ja aurinko lämmittää varhaisesta aamusta iltamyöhään. Suomessa on satoja tuhansia järviä, joiden rannoilla on mökkejä. Isoimmat Suomen järvet ovat Päijänne, Inarijärvi, Pielinen ja Saimaa. Näiden kaikkien tuntemien järvien lisäksi Suomessa on lukemattomia pienempiä järviä. Matkailukohteita löytyy sekä isojen että pienien järvien tuntumasta. Perinteisesti mökkeily on tarjonnut oivan tavan lomailla järven rannalla, mutta muitakin tapoja on viettää mainio loma luonnonhelmassa Suomen kauniista luonnosta nauttien.

Risteilemään Saimaalla

Saimaa on yksi Suomen suosituimmista mökkijärvistä. Mökkejä löytyy Saimaan rannoilta tuhansia. Saimaalle tyypillinen piirre on, että se on saarien ja salmien muodostama kokonaisuus. Suomen järvistä Saimaa on suurin. Sen rannoilta löytyy monia eri kaupunkeja, joista suurimmat ovat Joensuu, Lappeenranta ja Mikkeli. Myös Savonlinna, Imatra ja Varkaus löytyvät Saimaan rannalta.

Matkailun kannalta keskeinen elementti on Saimaan kanava, jota alettiin suunnitella johtavaksi Lappeenrannasta Viipuriin ja sitä kautta Suomenlahteen jo 1800-luvulla. Ensimmäinen kanava avattiin vuonna 1865. Kanava kulkee kahden eri maan alueella, Suomen ja Venäjän. Asia on ratkaistu niin, että Suomi on vuokrannut Venäjältä maa-alueen kanavaa varten. Uusin sopimus on tehty vuonna 2012 ja se on voimassa 50 vuotta. Kanava tarjoaa hulppeat puitteet risteilymatkustamiselle. Jo usean vuosikymmenen ajan Lappeenrannasta on voinut tehdä yöristeilyjä Pietariin asti. Viipurin risteily on päiväristeily. Nämä risteilyt ovat olleet suosittuja turistien keskuudessa. Viisumivapaus on taannut helpon tavan tutustua Venäjään mielenkiintoisella tavalla vesiteitse.

Pyöräilemään Saimaan rannoille

Risteilyjen lisäksi suosittu harrastus on pyöräily Saimaan ympäristössä. Pyöräilyn yleisen suosion kasvun myötä kiinnostus myös pitempiin pyöräretkiin on kasvanut niin suomalaisten kuin ulkomaisten turistien keskuudessa. Pyöräily onkin suosittua myös Hollanissa, joka tunnetaan myös jalkapallosta innostuneena maana. Tarjolla on jalkapalloon liittyviä uutisia, kertoimia sekä kisainfoa Unibet EK BE -sivulla hollannin kielellä. Nykyään Saimaan ympäristössä on tarjolla erilaisia ja eripituisia pyöräreittejä. Leirintäalueet ja muut matkailumajoituskohteet sijoittuvat matkan varrelle. Etelä-Karjalan matkatoimiston apua käyttäen saa kuulla mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Pyöräilyreitit kannattaa suunnitella omaan kuntoon nähden sopivan mittaisiksi pyrähdyksiksi, jotta matkanteossa säilyisi keveys ja hauskuus. Ja mikä onkaan ihanampaa kuin pulahtaa taukopaikoilla Saimaan sinisiin aaltoihin.